Monday, 26 August 2013

Soalan serius.

Assalamualaikum,

Saya ada soalan serius nak tanya kepada ttcian atau pun readers saya. Ada sesiapa yang ada pengalaman ambil anak angkat? Macam mana prosedur? Susah ke senang? Tak kisah laa experience sendiri ke keluarga terdekat ke kawan ke, please share experience dengan saya sebab saya rasa nak tau sangat. 

Thanks in advance :)

8 comments:

  1. Salam ILY,
    Orang2 keliling i ramai yang ambik anak angkat. Yang paling rapat ialah Wani Ardy, kalau Ily pernah follow cerita dia (my fren yang borned without uterus tu). Actually nak adopt ni dugaannye lebih kurang dgn TTC. Tak semua nya mudah, depends kat rezeki masing2 jugak. Wani pernah apply kat AAUDB (Anak Angkat Untuk Di Bela) dan Orphan Care (Baby Hatch) dan ambik masa lebih kurang setahun untuk tunggu turn interview dan sbgnya. Pernah jugak frust sebab orang nak bagi lepastu takjadi bagi / bagi kat orang lain (dlm 3-4 kali), akhirnya nak ditakdirkan rezeki Wani, ada seorang hamba Allah contact AAUDB dan beritahu yang dia nak bagi baby dia dekat orang, AAUDB terus bagi contact no Wani (Maybe Wani's case is special, sbb die memang takboleh mengandung lansung) jadi AAUDB dahulukan Wani dan alhamdulillah baby boy die dah dekat setahun dah skg. Procedure dia takberapa susah cuma perlu apply borang pengangkatan kat kaunter JPN, perlu tandatangan ibu kandung baby atas persetujuan penyerahan anak, ape ek lagi..tak ingat tapi byk dokumen yg kena settle. Tak susah pun it takes only 1-2days. Baru2 ni my TTCian friend pun dah dpt anak angkat juga after ttc for 6years+, dia setel smua borang ni dlm 1 hari je. Hope i helped a little. :)

    ReplyDelete
  2. Assalam ILY...

    saya takde pengalaman ambil anak angkat ni...tp kwn saya ade yg amik anak angkat..
    kwn saya ckp...agak susah jugak la,sbbnya yg nk amik anak angkat ni ramai yg menunggu...ade yg tunggu almost a year baru dapt...nk interview 2-3 kali...

    adik ipar saya kje JKM pon ckp mcm tu jugak...prosudernya leceh...so,adik ipar suggest nk amik anak angkat ni,kalau nk mudah gi je mn2 hospital (wad bersalin) tnya nurse ade tak yg nk bg anak....InyaAllah mesti ada,tak kisah la **anakk ha... ** dari buang mcm tu lebih baik kita yg bela....

    tak pon kalau keluarga susah & anak ramai,boleh jugak amik bela...

    ini pandangan saya...moga awak berjaya...Amin...
    take care

    ReplyDelete
  3. hi & salam ILY,
    mak saya ambil dua orang anak angkat. kedua duanya diambil sejak mereka lahir. mak saya yang biaya perbelanjaan hospital ibu mereka. kemudian uruskan surat beranak. pergi interview di jkm & terus lulus sebab jkm tengok mak mampu untuk jaga anak anak tu.
    proses pertukaran nama pun senang di jabatan pendaftaran.
    sekarang ni pejabat pendaftaran beri kita pilih nama untuk dibinti/di bin kan tapi dengan syarat, kenalah salah satu nama nama Allah swt.

    so kalau masa mereka lahir dulu dibinti / dibin kan Abdullah.. baru baru ni nama abdullah tu dah ditukar jadi Abdul Ghani =) tapi dengan syarat, pertukaran nama hendaklah dibuat sebelum anak tersebut berumur 2 tahun.

    semoga apa yang saya share ni sedikit sebanyak menjawap soalan ILY.

    ReplyDelete
  4. Salam ILY
    Sy mempunyai pengalaman ambil anak angkat.skg baby dh berusia 5 bulan. Mula2 sy pun x terfikir nk ambil anak angkat tapi mungkin rezeki sudah tertulis.sy ditawarkan seorang bayi untuk dipelihara oleh seorang pegawai jkm di salah sebuah hospital.pegawai tersebut kenalan kakak sy.proses nya tidaklah sesukar mana.namun perlu bawa sekali ibu bayi tersebut untuk daftar kelahiran di jbtn pendaftaran.kemudian mtk borang untuk angkat sumpah yg akn dibuat di mahkamah nnti.sehari dh siap.suami pd mulanya tak nak anak angkat.tp bila terpndgkan baby comel itu, fikirannya berubah. Skg dia ok dn syg sgt kat baby tu.kedua2 belah keluarga pn terima.kehidupan kami berubah.bahagia.terhibur dgn telatahnya.dh pandai senyum dn blh meniarap.skg bila org cakap pasal mengandung, atau anak ke, dh tak terasa hati sgt.tapi kami masih lagi berusaha untuk dapat zuriat sendiri.wallah hualam.

    ReplyDelete
  5. salam semua... sy dan suami sedang mencari bayi yang memerlukan keluarga angkat.. tak kesah dr segi status dr keluarga susah mahupun tak sah taraf.. harap kawan2 semua dpt bantu sekiranya ada info atau mengenali sesiapa yg ingin menyerahkan bayi mereka..0173212544(bella) tq semua..

    ReplyDelete
  6. salam semua... sy dan suami sedang mencari bayi yang memerlukan keluarga angkat.. tak kesah dr segi status dr keluarga susah mahupun tak sah taraf.. harap kawan2 semua dpt bantu sekiranya ada info atau mengenali sesiapa yg ingin menyerahkan bayi mereka..0173212544(bella) tq semua..

    ReplyDelete
  7. sy jg dah kawin 8thun, masih lom ada rezeki anak sendiri. Dgn izin Allah sy dapat anak angkat. Sy jg ibunya sejak pgnt 4 bln sehingga abis pantang. Kini bby saya tu telah 8 bln. Ibu nya hanya sms tnya kabar sebulan sekali. Tiada kesukaran dlm docmnt process, cuma kita kena sabar setiap ujian itu Allah akan berikan yg terbaik. Slunya anak angkat ni mmg sukar dicari tpi ia akan dtg dgn sendiri nya nati dgn izin Allah. Amin

    ReplyDelete
  8. Dah terlalu lama soalan adik ni....tapj akak rasa akak bole kongsi disini kan.
    Akak dah ttc selama 11 tahun. Mcm2 dah cuba. Niat ambil angkat sejak dr 6tahun ttc , tapi rezeki tak ada juga.
    Kemudian tahu lepas akak dimurniakan sorang anak lelaki...dr keluarga susah, tapi malang nye ibu ayah ye tidak mendaftarkan perkahwinan mereka. Oleh itu anak akak ber'bin' kan abdullah.
    Disni akak nak ingtkan adik.......bila adik ada peluang utk mendaftarkan sjil lahir anak angkat ....pilihlah bin nya dgn tenang. Jgnjadi mcm akak.....setiap kali memandang sijillahirnye akak rasa kesal. Tapi tak apa lah...skurangkurangnya....dia bersama akak. Kini usia nya sudah pun 1th 4bulan. Lagi beberapa bulan akak boleh menarik nafas lega secara sah dia anak akak dari segi undang2.

    Namun begitu.......anak akak ini disahkan menghidap kanserhati tahap 3 pada bulan lepas ketika usia nya baru shaja 1th 3bulan...baru sebulan dia pandai berjalan. Itulah dugaan namanya dik....

    Tapi jgnkita menyesal......akak tidak pernah menyesal atau berasa malang. Namun akak berasa bersyukur kerana dia bersama akak.....jika dia masih bersama keluarga dulu mesti dia terbiar tanpa rawatan. Syukur sgt2.......rezeki anak akak utk bersama kami supaya dia mendpt rawatan yang baik. Keadaannya cukup aktif, tidak seperti anak yang sakit.

    Begitulah hidup ini........org ttc kuat. Jika apa pun berlaku..kita boleh hadapi.....
    Ambillah anak angkat....kerana itulah penawar utk org mcm kita. Apa org nak kata biar lah....kita yang didik kita yang corak....kalau anak kandu g pun belum tentu dpt jaga kita nnt. Mana tahu....rezeki kuta lebih hebat dari org yang beranak sendiri.

    Jgn pula adik serik dan takut bila mendengar cerita akak.....jgn risau. Akak adalah insan terpilih oleh Allah utk mengharunginya....setiap org ada jln nye yg tersendiri. Ambillah...jagalah..didiklah.
    Amin.......

    ReplyDelete