Thursday, 21 August 2014

Benefits of Chia Seed

Assalamualaikum,

Saya baru dua bulan mengambil chia seed dalam pemakanan saya dan baru 3 minggu mengambilnya secara konsisten. Saya rasa ramai yang dah tau kebaikan chia seed ni kan? Especially yang rajin juicing dan letak chia seed dalam juice. (Haii Kekda :D).

Dulu saya rasa susah nak jumpa chia seed ni. Kat Cold Storage pun kadang-kadang ada, kadang-kadang tiada. Tanya dengan Kekda (http://puanstoberi.blogspot.com/) , katanya kat Jaya Grocer ada. Tapi saya malas sangat nak pergi PJ sana semata-mata nak beli chia seed. Entah macam mana few months back ada laa satu hari tu saya singgah MBG nak beli buah. Tengok-tengok, eh ada jual chia seed. Organic chia seed. Siap ada jual dalam bekas kecil RM1 sahaja. Saya beli yang kecil dulu, 2 bekas. Balik rumah saya try. Ok, tasteless. Rasa macam biji selasih pun ada. Tapi chia seed dengan biji selasih adalah dua benda yang berbeza. Lepas dah habis, saya pergi beli bekas besar. RM 19.90. Sekarang dah masuk bekas kedua. Hehe.

Ini rupa bekasnya ye kawan-kawan :)

Apa kebaikan chia seed ni? Banyak sangat kebaikannya. Antaranya kandungan Omega 3 yang sangat tinggi dalam chia seed.



Apa pula kebaikan chia seed for infertility? It can be used as natural fertility enhancer. Saya share sikit apa yang saya dapat hasil daripada google. Hehe.
 
"Chia seeds are South American natural fertility enhancers. These tiny seeds are packed with omega 3 fatty acids, protein and fiber. This seed is another tool for stabilizing blood sugar to use against PCOS. Chia seeds are also very high in zinc, a mineral critical for men’s fertility. Chia seeds are high in protein and fiber, making them very filling. Chia seeds are traditionally rehydrated in liquid and served as a drink called agua fresca. Blended into a smoothie, their mild flavor vanishes. They can be soaked in sweetened milk to make a pudding similar to tapioca pudding. Chia seeds are tasteless cooked with hot cereal. If they are rehydrated before cooking, they can be blended into moist foods without being noticed."                                                                                           http://natural-fertility-prescription.com/natural-fertility-enhancer

"This tiny little black seed provides a fabulous source of Omega 3 and healing for our bodies. This source of Omega 3 provides healing for Endometriosis as it balances out the Omega 3 to 6 ratio. Most of us have an imbalance of too much Omega 6 fats in the body. This imbalance creates an inflammatory reaction and with Endometriosis this is really noticeable!The Chia Seed is also loaded with minerals and vitamins and includes some great anti-oxidants like Quercetin and Myricetin. Chia Seeds also provide a great remedy for digestive troubles. Many women with Endometriosis also experience symptoms of IBS. Chia Seeds provide a mucus layer for the intestinal wall and help heal Leaky Gut Syndrome – a condition very common with women with Endometriosis."                          - http://www.naturalfertilityandwellness.com/3-foods-endometriosis/
Chia seeds are South American natural fertility enhancers. These tiny seeds are packed with omega 3 fatty acids, protein and fiber. This seed is another tool for stabilizing blood sugar to use against PCOS. Chia seeds are also very high in zinc, a mineral critical for men’s fertility. Chia seeds are high in protein and fiber, making them very filling. Chia seeds are traditionally rehydrated in liquid and served as a drink called agua fresca. Blended into a smoothie, their mild flavor vanishes. They can be soaked in sweetened milk to make a pudding similar to tapioca pudding. Chia seeds are tasteless cooked with hot cereal. If they are rehydrated before cooking, they can be blended into moist foods without being noticed. - See more at: http://natural-fertility-prescription.com/natural-fertility-enhancers/#sthash.N0qrKsx3.dpuf
Sebenarnya, banyak lagi kebaikan chia seed. Kalau nak tau lebih details, feel free to visit this site http://eatingwithpurpose.com/2011/10/chia-seeds/

Oleh kerana saya tak rajin nak juicing, maka saya akan letak 1 sudu kecil chia seed dalam segelas air kosong. Kadang-kadang saya biarkan 10 ke 15 minit dan minum. Kadang-kadang saya biar semalaman dalam peti sejuk. Esok paginya baru saya minum. Kalau dibiar semalaman, campuran tadi akan lebih pekat sebab chia seed dah mengembang dan jadi seperti gel. Pergi kerja tak payah breakfast dah sebab memang kenyang. Hehe. Mungkin sebab itulah antara satu lagi kebaikan chia seed adalah untuk weight loss. So, meh kita tengok saya boleh kurus ke tak dengan chia seed. Haha. Losing weight is my neverending battle. Haihh.
Chia seeds are South American natural fertility enhancers. These tiny seeds are packed with omega 3 fatty acids, protein and fiber. This seed is another tool for stabilizing blood sugar to use against PCOS. Chia seeds are also very high in zinc, a mineral critical for men’s fertility. Chia seeds are high in protein and fiber, making them very filling. Chia seeds are traditionally rehydrated in liquid and served as a drink called agua fresca. Blended into a smoothie, their mild flavor vanishes. They can be soaked in sweetened milk to make a pudding similar to tapioca pudding. Chia seeds are tasteless cooked with hot cereal. If they are rehydrated before cooking, they can be blended into moist foods without being noticed. - See more at: http://natural-fertility-prescription.com/natural-fertility-enhancers/#sthash.N0qrKsx3.dpuf
Chia seeds are South American natural fertility enhancers. These tiny seeds are packed with omega 3 fatty acids, protein and fiber. This seed is another tool for stabilizing blood sugar to use against PCOS. Chia seeds are also very high in zinc, a mineral critical for men’s fertility. Chia seeds are high in protein and fiber, making them very filling. Chia seeds are traditionally rehydrated in liquid and served as a drink called agua fresca. Blended into a smoothie, their mild flavor vanishes. They can be soaked in sweetened milk to make a pudding similar to tapioca pudding. Chia seeds are tasteless cooked with hot cereal. If they are rehydrated before cooking, they can be blended into moist foods without being noticed. - See more at: http://natural-fertility-prescription.com/natural-fertility-enhancers/#sthash.N0qrKsx3.dpuf

Apa yang saya rasa lepas rajin minum chia seed water? Saya rasa bertenaga dan cepat kenyang. Ada yang kata chia seed bagus untuk rambut dan gigi. Rambut saya memang gugur dengan jayanya. Sekarang pun masih ada rambut gugur. Tapi dah semakin kurang. Maybe kesan pengambilan chia seed kot. Wallahualam. Tapi kan, ni saya nak pesan ni. Lepas minum chia seed water, jangan lupa berkumur atau gosok gigi tau. Sebab nanti mesti ada biji-biji hitam ni melekat celah gigi. Saya sudah mengalaminya. Haha!

Ok, bye!

24 comments:

  1. wah..sesuai utk pcoser ek? nk try la! nk mkn pill omega 3, tp da byk sgt pill mkn since ttc ni T_T..so try cmni mcm best je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulaa kan? Banyak sgt pills nak kena makan. Kadang-kadang sampai tak makan! Hehe. Cubalah, mana tau ada perubahan :)

      Delete
  2. Replies
    1. No problem dear. Sharing is caring ;)

      Delete
  3. Ily, botol yang Ily tunjuk atas tu harga dia RM19.90 ke?
    Berbaloi la kalau dengan harga tu. Yani pun tgh fikir nak bertukar dari Omega 3 Herbalife kepada supplemen omega 3 yang lain (contoh mcm chia seeds ni) atas faktor kewangan....

    Nak cuba cari dulu kat Melaka la...kalau x jumpa, minta tolong Ily belikan boleh? Hehehehhe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yani, kat Jusco, Insyaallah ada.. carik kat bhgn Organic.

      Delete
    2. Haa, try carik kat Jusco :)

      Delete
  4. Ly,
    Jaya Grocer kat KL ni adalah. Kat double tree hotel tu (opposite ampang park). Situ je akak beli. Tapi, akak punya tak abis2 lagi. Well, u know lah akak awak ni kan. Makan menda tak pernah nya nak displin dan istiqamah. Maka, bertabah lah. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. ily tau Jaya Grocer kat PJ jek sebenarnya :p
      Ni pun tatau laa bape lama istiqamah ni. Biasa laa TTCians, apa yang bagus semua nak tryyy. Hehe.

      Delete
  5. Aah Yani. Memang berbaloi pun. Yani pun rajin minum shake herbalife kan? Boleh laa tambah chia seed dalam shake. Yani try cari kat Melaka dulu, kalau tadek Yani email ily ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah la...good idea! Bleh tambahkan dalam shake Herbalife lepas ni. Nanti Yani try cari kat AEON Bandaraya dan Ayer Keroh dulu chia seed ni kat bahagain Organics...tq KekDa dan Ily.... ;)

      Delete
  6. sy pn br tahu kebaikkn chiaseed ni.dh kim beli ngn member kt cosway sbb dia ahli.rasanya chiaseed cosway lg murah kot dr mbg sbb 500g dlm rm30 je rasanya.

    ReplyDelete
  7. saya baru mencuba chia seed... sedap!!!

    ReplyDelete
  8. Sy bli jenama ni 200g RM37 kalo xsilap

    ReplyDelete
  9. salam nk ty sesuai ke chia seed utk breastfeed bby

    ReplyDelete
  10. Tq 4 sharing diz info ily.. I berusaha cari chia seed ni. Luckily ada jual kt cosway sebelah ofis ni. Xsabar nak try balik ni. Heeee..

    ReplyDelete
  11. Hi saya baru baca article ni re omega 3 dalam chia seed.
    http://authoritynutrition.com/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds/
    Katanya human not good in converting omega 3 ALA to DHA and EPA. So mungkin nak substitute animal sourced omega 3 to plant ones tak berapa sesuai. Cuba lah research lagi.
    Btw baru makan overnight oats campur chia seed :)

    ReplyDelete
  12. Baru tahu pasal ni. Macam.best aje.

    ReplyDelete
  13. pesakit endometriosis elokke amalkan chia seed ni? boleh share..

    ReplyDelete
  14. saya nak tny kalau xrendam, telan je chia seeds ni boleh ke..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi..
      chia seed ni kalau nak makan terus pun boleh. letak dalam salad, buat sandwich, dalam sp, tomyam, buat dessert, agar-agar dan pelbagai cara lagi untuk mengamalkan chia seed. sangat banyak khasiat chia seed ni. PM saya di 011-3995 6163 untuk delivery. RM88 untuk 2 pek 500g.

      Delete
  15. Wife pun ada beli chia seed kat 11street 3 packs 200gram/each offer RM 40, free postage. Order 20hb, hari ni terima. Wife masukkan dalam air mineral. Rasa macam selasih je, boleh diterima tekak. Banyak khasiat berbaloi jugak beli. Harga pun berpatutan sangat.

    ReplyDelete
  16. Assalam..sy ada menjual chia seed 250g rm35 siap pos..
    Berminat blh whatsap sy 01123151266
    Pengambilan chia seed setiap hari membantu melancarkan sistem pembuangan selain memberi energy unyuk aktiviti harian dan kalsium untuk kesihatan tulang 😊sesuai untuk mereka yh berdiet kerana ia mengenyangkan

    ReplyDelete
  17. Klu masih mencari2 chiaseeds n xtahu mma nk beli..saya menjual Premium Chiaseeds RM25@200gm..Harga xtermasuk postage..Pm 013-3595895 utk pertanyaan

    ReplyDelete