Thursday, 22 March 2012

Anak Angkat?

Assalamualaikum,

Apa khabar laa kawan-kawan TTC saya semua? Hehe. Maaflah dah lama tak visit blog korang. Saya sibuk sangat since ada 3 projek yang dah start. Lagi pon, saya tatau nak update apa sebab saya dah beberapa bulan stop treatments. Since 3rd IUI failed tuh. Sebulan saya menyepikan diri (chewahh), saya dapat tau ramai kawan-kawan TTC dah berjaya pregnant. Congrats kepada yang berjaya! Saya doakan semoga semuanya dipermudahkan Allah :)

Hari nih saya nak bercerita pasal anak angkat. Bukan, bukan. Saya belum ambil anak angkat lagi. Terfikir nak ambil anak angkat pernah la. Banyak kali saya terfikir pasal nih. Pernah jugak berborak dengan suami pasal nih. Cuma, saya rasa masanya masih belum sampai. Saya berdoa pada Allah supaya diberi petunjuk kalau suatu hari nanti saya dan suami masih belum dikurniakan anak sendiri dan dah sampai masa untuk ambil anak angkat. So far, suami ok pasal nih. Family saya ok, family suami pon ok. Saya dan suami bincang-bincang, kalau dah masuk 5 tahun kahwin still belum ada anak, kitorang akan amik anak angkat.So, sekarang kita usaha lagi! Hehe.

Saya ingat-ingat balik, dah 3 bulan saya berehat daripada sebarang treatments. Memang tak amik ubat apa-apa pon. Tadi saya message suami, 'Bila kita nak start treatment balik?'. Suami reply, 'Bila U nak habis cuti?' (Maksud cuti tuh saya berehat lepas failed IUI). Saya jawab, 'Anytime. I'm ready to start it all over again :)'.

Yup, we will start our treatments again. We will continue our journey to have our own kids. As for now, kitorang tengah fikir nak buat di HUKM atau LPPKN. Any suggestion from TTCians? 

Ok, bye!

20 comments:

  1. hi...
    sy baru jer uat blood test n sperm test utk huby...kiranyer, baru pmulaan...kami uat dkt klinik & hospital govt. jer...setakat ni no cost involve...:)...cuma bsbr...org laen cepat jer dpt result kalo pg private, but 4 us, just wait :)...cuber la uat dkt hukm...lppkn pun ok jgk...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai IkhaNain,

      Firstly, thanks for dropping by. Sebenarnya sebelum nih pon sy mmg buat kat govt hosp. Skrg rasa mcm nak berubah tempat sket. Hehe. Takpelaa lambat pon kan? Janji usaha tuh yg penting. Goodluck dear :)

      Delete
  2. Hi..saya selalu jugak baca blog awak..saya ada pengalaman hampir serupa..dah 4 kali IUI tapi gagal, hampir nak buat IVF tapi alhamdulillah recently dah pregnant without treatment dr, but saya go for alternative way. Glad to share with you, hope we can chat over e-mails, mine is syahnaz08@gmail.com.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Areina,

      Sure! We can chat & share things :) my email is ffi.2211@gmail.com. InsyaAllah, I'll email u, dear. Hehe. Thanks sudi baca blog sy :) I just visit your blog. Alhamdulillah dah nak masuk 2nd trimester ek.

      Delete
  3. insyaAllah ade rezeki untuk ily n hubby pasni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. Nana takecare, ok :)

      Delete
  4. anak angkat? masih xterbuka hati :)

    oh..gudluck tuk ily!!!
    sy pon tgh berkira2 mahu iui lg :)
    jom usaha !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ~JD, sama laa. Ada rasa nak amik anak angkat. Tp mcm 50-50. Maybe hati tak terbuka lagi kot.

      Yeahh, jom kita start balik!! Hehe :)

      Delete
  5. Assalamualaikum... hai Sis... Baca je tajuk entry, terus cepat2 nak baca..actually, saya ada cerita untuk kongsi pasal anak angkat ni... tp, tgklah, bila2 rajin saya wat entry story kisah saya vs anak angkat.. ape2 pun, wish u all the best k! InsyaAllah... rezeki kita akan menyusul... ;) aminnnn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, hai K :)

      Hehe, tajuk propaganda kan :p Ooo, nanti awak cerita laa psal anak angkat tuh kat blog ek. Nak jugak tau. Hehe.

      I wish u all the best too! InsyaAllah akan sampai rezeki kita :)

      Delete
  6. rasanya both places ok... moga dgn berubah angin kali ni... ada berita gembira nanti. All the best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..InsyaAllah. I doakan urusan bersalin U dipermudahkan Allah. Can't wait nak tengok your babies :)

      Delete
  7. hai ily...
    saya pon baru start treatment dr hspital kerajaan... tgh tunggu result... tapi mcm ily sebut lah... lambat sangat masanya... pernah terfikir nak buat treatment kat private, tapi costing plak...haish...so, tunggu jelah result dari doc bulan depan...
    good luck to you ily...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Farisha Haris,
      Thanks sb sudi singgah blog sy. Takpe dear, InsyaAllah semua kesabaran awak masa buat treatment tuh berbaloi. Good luck to u too :)

      Delete
  8. Ily, kalau nak pegi LPPKN, try mintak Dr.Hamizah.. so far dia treat i ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for your info, Nanoke. I still tak decide lagi sbb husband cakap buat tempat yang sama laa sb semua rekod dah ada. Huhu. I tengah discuss lg. Thanks btw. Good luck babe :)

      Delete
  9. hi ily..:) welkam bloging again..missed your posting:D
    sama apa yg i tgh pikirkan...nak sambung treatment..

    kalo u nak nak buat kat tempat lain..boleh sebenarnya..u mintak nurse yg u bt treatment dulu buat 1 copy all your record...xde masalah..maybe bole mintak ur previous doc bt refering letter sekali...

    i pernah baca blog doc adilah ahmat..dia syorkan jugak..kalo patient nak tukar doc..mana tau..tukar 'angin' ada hasilnya..:D

    dia prefer HUKM...tah napa..lately i selalu baca HUKM ada doc yg bagus2..especialy dr zainul rashid..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiii :)

      Auww! tak sangka ada org rindu i :p

      Tulaa. Cousin husband i yg kerja kt HUKM pon suggest dengan Prof Zainul. Skang tgh convince husband utk tukar ke HUKM. Husband macam malas nak tukar2 tmpt sb dia ckp leceh kalu kena start all over again. Huhu.

      Ok laa tuh, jom kita start treatment sama2 :)

      Delete
  10. Hi Ily!

    Welcome back! Saya harap treatments kali ini akan berjaya. Semoga semua yang TTC akan pregnant! :)

    Pasal anak angkat ni - memang susah nak accept. Entah kenapa. Saya dan suami sudah buat decision, kalau try semua yang kita mampu dan masih tak berhasil, kami hanya akan berdua sahaja...

    ReplyDelete
  11. Hai Ily, baru follow u'r blog. Saya pun tgh TTC actually tp utk anak ke-2. Anak pertama dulu saya prnah cuba try iui juga tapi gagal tapi kuasa tuhan, sebulan lepas gagal tu saya pregnant sendiri tanpa ubat2an...macam Ily lah, saya pun putus asa lps 1st time iui tu tapi Ily jgn putus asa...cuba lagi tau! Lagipun iui tak sakit kan?

    Senang2 follow lah blog saya di www.kisahkeluargakecilku.blogspot.com

    ReplyDelete