Monday, 16 January 2012

Egg white

Assalamualaikum,

Hari nih CD19. Pagi tadi saya shi shi kat toilet, ada egg white keluar. Panjang dan kena putuskan guna jari. Euww. Sorry kalau gross :p . Sambil shi shi sambil senyum. Pastu keluar cepat-cepat amik handphone msg husband bagi tau terjumpa egg white. Tak lama pastu suami reply cakap, 'Takpe laa. Takyah nak kira-kira sangat hari subur ke pe. Kata nak rest kan? Tanak pressure-pressure'. Terus kelat muka saya. Haha. Betul jugak cakap suami tuh. Nak pressure pe lagi bila kata nak rest. Enjoy jelaa kan. Tapi tuh laa. Saya nih cakap jek nak rest, bila jumpa egg white excited giler dah. Ishh. Terasa jugak kerugian di situ. Tapi 'bekalan' semalam ada lagi kot. Hehe. Pinjam ayat Aisyah nak pregnant, 'Sampai masa Allah beri...'. Congrats Aisyah! Take a good care of yourself and baby :)

Tapi, nak tanya korang nih, kalau keluar egg white tuh maksudnya kita NAK ovulate, SEDANG ovulate or SUDAH ovulate? Mintak ilmu sifu-sifu TTC sket :) Thanks!

Ok, bye!

16 comments:

  1. erm sy pn da lupa lau jmp egg white tue tuk apa,tp seingat sy dlu lau ada jmp egg white tue bolela bersama 2ari sebelum dan 2ari selepas..

    soryla lau info slh sb da lupa mls nk bc blk yg lm2 tue..^___^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, ily pon ada terbaca mcm tuh :)

      Delete
  2. kalau x silap tgh ovulate.. telur tgh bersedia utk disenyawakan (dlm masa 24 jam).. cepat BD 2-3 hari ni! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha! Time jumpa egg white tuh husband ily dh selamat pulang ke Pahang! Mmg tak berBD laa smpi CNY leave arituh :)

      Delete
  3. saya haritu sebab tak pernah jumpa... then, terpegun sat bila berjumpa.. terus OPK.. tapi saya esoknya baru dapat line OPK positif.. kotak tu bgtau, ovulate berlaku 12-36jam selepas dapat positif... jadi, saya ovulate selepas 2 hari la kot... kira lusa selepas jumpa eggwhite.. 'bekalan' tu ade jugak kan.. insyaAllah, sampai rezeki, pasti ada.. gud luck..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy penah jumpa beberapa kali. Tapi this time mmg mcm likat jek. Haha. Best kan kalu mcm hikari, jmpa egg white, berBD then ada rezeki. InsyaAllah :)

      Delete
  4. Setau Chek dekat 2 nak ovulate...;)

    ReplyDelete
  5. noora pun rasa mcm terjumpa ewcm td..tapi xbanyak..sket je..boleh dikira ke x tu?hehehe..konpius..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Ily pon memanjang confuse kalu pasal egg white nih ;p

      Delete
  6. Bestnya jumpa egg white... eyza pulak yg xcited.. maklumla eyza ni dah lama tak jumpa egg white... tu yg teruja.. eyza ngan hubby pun sekarang tengah rest dulu dr treatment... pasni baru sambung balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ily pon excited jugak at that time! Tuh yg sentap bila husband ckp cmtu. Igtkan nk hint suh husband blk & BD. Haha. Takpe Eyza, rest dulu. Once dah bersedia, start blk :)

      Delete
  7. hmm sbenanye egg white ni varies among us..kalau sy tgk kat fertilityfriends.com kan, ada orang lepas ovulate baru dpt egg white.(and ada reason for this to happen) ada orang ovulated, but tak jumpe egg white..ada orang today dpt eggwhite, dlm 12hours akan ovulate..so dia memang berbeza..but what i know is egg white mmg a good sign that our follies dah matang n dah sedia bila2 masa utk ovulate so better get enough sperm supply dlm 3-4 hari before tu ;) the most accurate sign 2know that u ovulated ialah kalau u dpt temperature "dip" on the day you found eggwhite mucus tu..but yeah only if u bbt lah, :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulaa. Kalu sy bbt kan best! Mesti dh tau dh time tuh ovulate ke tak kan. Takpelaa, next cycle sy akan start bbt :) Thanks for your info Jay :D

      Delete
  8. Egg white antara penunjuk bagi kesuburan---kita hanya boleh buat anggaran sj--bak kata Dr saya--KUN FA YA KUN!!!----Jika DIA nak beri--kita pulak kena USAHA-----tapi egg white nie bleh kita anggarkan fertile is coming!!!!--selain tu--dengan BBT Chart boleh juga jadi petunjuk yang baik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju! Kun Fa Ya Kun! InsyaAllah, suatu hari nanti usaha kita akan berhasil. I pray for u too dear :)

      Delete