Wednesday, 21 November 2012

TTC Experience Sharing

Assalamualaikum,

Minggu lepas saya ada received email from someone bernama Farrah. 

Ohh, hai Farrah! 
Saya harap awak tak kisah saya kongsi cerita dan maklumat awak kat blog nih. 
Semoga Allah balas kebaikan awak :)

Farrah ada kongsikan dengan saya kaedah perubatan tradisional yang berjaya bantunya pregnant. So, saya rasa saya nak share dengan kawan-kawan TTC yang lain. Ini email Farrah kepada saya,


"Assalamualaikum Ily,

Came across your blog while googling 'halba'.. Pelik kan? Mungkin takdir Allah for me to share my experience with you.

I was diagnosed with PCOS (in both ovaries). so my period mmg tak pernah regular lah. Jadi nk conceive memang susah. Eggs kadang2 ada, kadang2 takde. Bila ada kadang2 tu tak mature. I jumpa 3 different gynae for about 2 years. Semua kasik the same treatment: metformin + clomid.

After a few cycles and I still hadn't conceived, my last gynae referred me to HUKM to do ovarian drilling. After discussion with my husband, we decided not to do it because it's an evasive procedure.. And from my readings, the treatment tak 100% gerenti boleh tolong pon.. We decided to try alternative treatments.. Honestly mmg masa tu i dah give up. Stressed and sedih sgt. My husband were very supportive.. So i kuatkan semangat.. I google about infertility treatments in Malaysia.. Masa tu I ingat nak cari other gynae.. And i found Kamal Quek instead.

I tak ingat he was mentioned in which forum. But mmg ramai yg suggest dia. Tak silap I dia ni mmg ada background medical doctor, but he practices traditional chinese medicine (TCM). He's an Indonesian Chinese Muslim. Tua dah dia ni. He used to have a clinic in Bukit Bintang. But he's now operating from his home in Cheras after his 'retirement'.

So, we went and see him.. That was Ramadhan 2011 (Aug 2011). I was pregnant by Feb 2012. I am now holding my baby boy as I'm typing this email to you.

I know you dah discouraged.. Rasa penat kan. I dulu nangis2 because I get very frustrated. And i didnt share it with anyone other than my husband. My mom pon tak tau about my problem. Tapi, try la jumpa Kamal Quek ni.. Dont expect too much. Just go with an open mind and heart. InsyaAllah dia boleh tolong.

He's like sinseh cina dlm tv. White hair and long white janggut. Tak cakap banyak. If you go and see him, bawak air and minum air banyak before that. Your bladder needs to be full so that he can scan you on his oldskool ultrasound machine. He will ask you loads of questions and rasa your pulse. Ubat dia kasik, makan.. Jangan skip. First time jumpa rasanya ada registration fee, i tak ingat berapa. Ubat per week rm100. Ubat sikit ke banyak ke, still rm 100.

His address: 8 jalan arasakesari, taman taynton view, cheras
Handphone: 016-6221593/016-2778091


Consultation hours:
Mon-Thu: 10am - 4pm
Sun: 10am - 2pm (I think)


Sundays biasanya ramai orang. Better go on weekdays.

Lagi satu, I amalkan baca doa Nabi Zakaria (surah al-anbiyaa', ayat 89):
"Rabbi la tazarni fardan wa anta khairul warisiin"
- wahai tuhanku, janganlah kau biarkan aku sendirian tanpa meninggalkan zuriat, dan kaulah sebaik2 yg mewarisi


That's all I want to share with you. Minta maaf kalau2 email from a total stranger ni mengganggu.
Wish you all the best! Do email me if you have any questions or need any help. "

Kepada kawan-kawan yang berminat nak try, boleh laa try. InsyaAllah saya juga akan try bila saya dah ready nanti. Sekarang saya dah ok, cuma rasa nak berehat dan mengurangkan berat badan dulu. Hehe. 

Saya jugak nak ucapkan terima kasih kepada kawan-kawan yang banyak bagi kata-kata semangat untuk saya dalam previous entry. Saya bersyukur kepada Allah sebab dipertemukan dengan korang semua. Thanks a lot!

Lastly, thanks a lot dear Farrah sebab sudi share experience dengan saya :)

Ok, bye!

12 comments:

  1. thanks sbb sudi share :) pada farah n ily

    ReplyDelete
  2. slaah satu jalan dah ditunjukkan.. apa salah nya kita berusaha kan. Insyaallah ada rezeki nanti mesti jadi

    ReplyDelete
  3. great! leh try... moga ada rezeki kita.. =)

    ReplyDelete
  4. thanks sebab share :) Mgkn akan cuba juga...

    ReplyDelete
  5. Yup, thanks to Farrah sebab sudi share experience dia dengan saya :)

    ReplyDelete
  6. TQ farrah n Ily sb kongsi cite...kbetulan saya mmg sdg mencari rwtn alternatif..sdg menbuat kajian...nak ke mana...:)beberapa tmpt ada dlm list dh..tp sy belum buat kptusan..:)

    ReplyDelete
  7. UPT Strip untuk ujian kehamilan RM1/pc
    OPK Strip untuk ujian kesuburan RM1/pc

    email: lovidoobidoo@gmail.com
    blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. hi.. thanks for sharing! saya baru nak berTTC dgn gigih. Kamal Quek ye..Insya Allah saya akan cuba.

    ReplyDelete
  9. sy pon penah dgr pasal kamal quek nie.. jom kita cuba, mudah- mudahan ade rezeki kita.. thanx farah n ily sudi share.. :)

    ReplyDelete